Tevékenységeink

Cégünk elsődlegesen a felhasználók eseti igényeinek megfelelő, egyedileg megtervezett, jellemzően kisebb darabszámú, speciális alkalmazásokkal foglalkozik. Műszaki megoldásaink szabadon programozható logikai vezérlőkön (PLC), illetve ipari célokra kifejlesztett ún. célvezérlőkön alapulnak.

A kezdeti időkben dízel áramfejlesztő gyártással illetve telepítéssel foglalkozó partnereink részére terveztünk hálózati tartalék- és hálózati párhuzamos üzemre kialakított szabályzó-vezérlő rendszereket, melyek beüzemelését is vállaltuk.

Első saját programozású digitális rendszerünket a kanadai Ontario állambeli Marmora vízerőmű ikerturbina vezérlésére szállítottuk le. A Vértesi Erőmű rekuperációs turbina vezérlőrendszere illetve más, kisebb gőzturbinás alkalmazások hasonló műszaki megoldásokra épültek.

Az idők során folyamatosan bővítettük tevékenységünket, és mostanra teljes körű, komplex szolgáltatást nyújtunk, mely az előzetes vevői igényfelméréstől kezdődően, a fejlesztési-tervezési munkán keresztül, a rendszereke legyártását, telepítését, beüzemelését valamint későbbi karbantartását, szervizét is magába foglalja.

A dízelgenerátorok beüzemelésekor tapasztalt egyre magasabb szintű műszaki elvárások, illetve a tradicionális dízelgenerátor vezérlésen túlmutató vevői igények vezetettek bennünket a villamos energia felügyeleti rendszerek kialakításához. Felügyeleti rendszereink a hálózati betáplálások ellenőrzésén és az áramfejlesztők vezérlésén túl, a célszerűen kialakított fogyasztói csoportok intelligens vezénylését is biztosítják akár 32 prioritási szint, illetve az aktuális terhelési állapot figyelembe vételével.

Az 1990-es évek első felében a decentralizált villamos energiatermelési kapacitás növelése érdekében a magyar állam kedvező áramátvételi árképzéssel támogatta a kapcsolt hő és villamos energiatermelő berendezések a (gázmotoros blokkfűtőerőművek) telepítését. Kollégáink számos rendszer kivitelezésében vettek részt. Az általunk megvalósított alkalmazásokon túlmenően több esetben vállalkoztunk korábban, más által telepített rendszerek vezérlési-szabályozási funkcióinak és védelmi rendszereinek modernizálására.

Az épületek villamos és hő energetikai vezérlését-szabályzását ellátó komplex energia felügyeleti rendszereinket a blokkfűtőerőművek minél kedvezőbb megtérülési mutatója érdekében fejlesztettük ki. A keringető szivattyúk fordulatszám szabályozása, a hűtő-fűtő berendezések működésének összehangolása, a vészhűtők igény szerinti működtetése és a hőenergia egyensúlyt biztosító egységteljesítmény szabályozás együttesen eredményez optimális hőtechnikai kihasználtságot.

1992-ben kerültünk kapcsolatba a Paksi Atomerőművel, ahova speciális forgógépes szünetmentes berendezések kerültek leszállításra. Az együttműködés a későbbiek folyamán az 1.-2. blokki vészüzemi dízelgenerátorok fordulatszám szabályozó és vezérlő rendszerének cseréjével folytatódott, amellyel párhuzamosan a szlovákiai Bohunice Atomerőmű hasonló modernizációját is kiviteleztük. Időközben lezajlott a paksi 3.-4- blokki dízelvezérlések cseréje is. Leszállított rendszereink a legmodernebb technikát ötvözik az atomerőművekben igényelt legmagasabb szintű megbízhatósággal.

Mozdonyvezérlő rendszereink műszaki alapját a korábbi dízelgenerátoros alkalmazások biztosították. Jelenleg közel háromszáz, a mi vezérlésünkkel felszerelt, dízel-villamos és dízel-hidraulikus mozdony üzemel tolató-, teher- illetve személyszállító szolgálatban Európa számos országában.
Tevékenységünket mára a dízelmozdonyok komplett gépészeti és villamos tervezésére – szerelésvezetésére – beüzemelésére és szervizelésére is kiterjesztettük.